De Deense piloot Allan Simonsen is overleden nadat hij met zijn Aston Martin in de derde ronde van de 24 Uren van Le Mans in een zwaar ongeval betrokken was geraakt. Dat meldt de organisatie Automobile Club de l’Ouest (ACO).

Simonsen (34 en vader van één kind) was in zijn zevende deelname om 15u gestart maar na amper tien minuten belandde hij tegen de vangrails van de bocht Tertre Rouge. Op de beelden vanuit de wagen achter hem, zien we dat Simonsen om onverklaarbare reden plots de vangrail induikt.

Radio Le Mans, de officiële wedstrijdradio, had in eerste instantie verklaard dat Simonsen ongedeerd was, maar dat bleek helaas niet te kloppen. De Deen werd na zijn crash in kritieke toestand naar het medisch centrum van het circuit gebracht en is daar kort nadien overleden aan de gevolgen van zijn verwondingen. Simonsen reed in de Aston Martin N.95 en nam deel in de GTE-Am-categorie. Hij kwam voor de zevende keer aan de start van de 24u van Le Mans.

De wedstrijd zelf werd een uur lang geneutraliseerd om de schade aan het wegdek en de vangrails te herstellen.

Eerste sterfgeval sinds 1997

Het was al van 1997 geleden dat er nog iemand om het leven kwam op het Franse circuit. 'De ramp van de 24 uur van Le Mans' voltrok zich in 1955 tijdens de 23ste editie van dit evenement toen een van de racewagens tijdens een botsing in het publiek vloog. Hierbij kwamen de coureur (Pierre Levegh) en 82 toeschouwers om het leven. In termen van menselijke slachtoffers is dit het meest catastrofale ongeval in de racegeschiedenis ooit.